ο Κορυδαλλός που θέλουμε

Συμμετέχουμε Αλλάζουμε τον εαυτό μας Αλλάζουμε την πόλη μας Με αλληλεγγύη, δημοκρατία και σχέδιο βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης. Πριν λίγες μέρες κάποιο φίλοι/ες με ρώτησαν ποιο είναι το όραμα μας για την πόλη. Θα αποπειραθώ να το περιγράψω με πινελιές.

Καταρχήν
Μία πόλη-αλληλεγγύης όπου οι δομές υποστήριξής της, στο Δήμο, στους φορείς και στην Εκκλησία, θα στηρίζονται απ΄ όλους, έτσι που κάθε κάτοικός της, ανεξαρτήτως φυλής, φύλου και θρησκεύματος, δεν θα είναι πεινασμένος και άστεγος, δεν θα ζει χωρίς πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες, υγείας, πρόνοιας, εκπαίδευσης, πολιτισμού και αθλητισμού. Όπου ο καθένας θα μπορεί να κυκλοφορεί ασφαλής, χωρίς τον φόβο του τραμπουκισμού των νεοναζιστικών συμμοριών αλλά και των συμμοριών των μπράβων της νύχτας. Μία πόλη που τα μαγαζιά και οι κάτοικοι της θα σέβονται τον δημόσιο χώρο, δεν θα τον καταλαμβάνουν για προσωπική τους εξυπηρέτηση και δεν θα τον αντιμετωπίζουν σαν χώρο εναπόθεσης απορριμμάτων και αχρήστων, μια πόλη όπου θα συνυπάρχει αρμονικά ο κάτοικος και ο επαγγελματίας

Μία πόλη με αισθητική και λειτουργική ποιότητα στους δρόμους και τις πλατείες της, με πράσινο και καθαριότητα, με βάση την ανακύκλωση, που θα αποτελούν φροντίδα όλων, που θα στηρίζει και θα στηρίζεται στον εμπορικό της κόσμο και όχι σε απρόσωπα πολυκαταστήματα.

Επιλογή μας είναι οι δυνατότητες χρηματοδότησης που δίνει το ΕΣΠΑ και οι κοινοτικοί πόροι για κατασκευή υποδομών, να αξιοποιηθούν για πράσινη πολιτική. Βάζουμε στόχο την ένταξη στο νέο πρόγραμμα κατά αποκλειστική προτεραιότητα, έργων πρασίνου και έργων πράσινης ενέργειας. Θέλουμε όπου γίνεται και όπου μπορεί να βρεθεί μια σπιθαμή ελεύθερης γης, να γίνεται πράσινο και όχι τσιμέντο. Προτιμάμε τα δημόσια κτίρια της πόλης (π.χ. σχολεία) να γίνουν ενεργειακά αυτόνομα από το να αλλάζουμε πλάκες στα πεζοδρόμια και τις πλατείες κάθε λίγο και λιγάκι. Μία πόλη όπου οι πολίτες και οι επαγγελματίες της θα εξυπηρετούνται άμεσα, δια ζώσης και ηλεκτρονικά από τις υπηρεσίες της. Υπηρεσίες όπου οι εργαζόμενοι τους θα έχουν σταθερή και μόνιμη δουλειά, θεσμοθετημένη αξιοκρατική αντιμετώπιση, σεβασμό στον πολίτη και στο λειτούργημα που ασκούν.

Μία πόλη χωρίς κυριαρχία του αυτοκινήτου, με δημοτική συγκοινωνία και ποδηλατόδρομους, που θα αυξάνει τους ελεύθερους χώρους της και προσβάσιμες σε όλους. Μια πόλη χωρίς Κυκλοφοριακό χάος και έλλειψη χώρων στάθμευσης. Θέλουμε να αντιμετωπίσουμε πρακτικά και αποτελεσματικά το κυκλοφοριακό χάος που πνίγει τη πόλη και τη τρομακτική έλλειψη χώρων στάθμευσης και ιδιαίτερα με την έλευση του ΜΕΤΡΟ. Θεωρούμε επιτακτική ανάγκη τη δημιουργία δημοτικού παρκινγκ στο χώρο των 88 στρεμμάτων που βρίσκεται σήμερα το υπαίθριο γκαράζ. Τη διαρκή σύνδεση με σταθερή και πυκνή δημοτική συγκοινωνία του παρκινγκ με το ΜΕΤΡΟ και με ολόκληρη τη πόλη με σκοπό οι επισκέπτες της πόλης και του εμπορικού κέντρου να μην επιβαρύνουν τη στάθμευση και τη κυκλοφορία.

Καμία ανάπλαση να μην μειώνει χώρους στάθμευσης αλλά να τους αυξάνει. Προγραμματισμός και σχεδιασμός σε σοβαρή βάση και όχι επικοινωνιακά της χρήσης του ποδηλάτου μέσα στη πόλη. Μια πόλη χωρίς Ηχορύπανση στις πλατείες και τους δρόμους στο κέντρο της πόλης.

Το δικαίωμα στη διασκέδαση και τη ψυχαγωγία και η λειτουργία των καταστημάτων στις πλατείες δεν μπορεί να έρχεται σε σύγκρουση με το δικαίωμα των κατοίκων να ζουν με ανθρώπινες συνθήκες στο σπίτι τους. Δεν πιστεύουμε στην αστυνομοκρατία και την υπεραστυνόμευση αλλά πρέπει να μπουν κανόνες παντού, οι οποίοι πρέπει και να τηρούνται. Δεν είναι επιλογή μας ο Κορυδαλλός να γίνει ένα απέραντο σκυλάδικο ούτε αισθητικά και πολιτισμικά ούτε από άποψη επιβάρυνσης και ηχορύπανσης.
Μία πόλη που κατανέμει με κοινωνικά δίκαιο τρόπο το κόστος λειτουργίας των αναγκών της στους κατοίκους και τις επιχειρήσεις της.

Μια πόλη που θα αξιοποιεί το κτιριακό της απόθεμα για κοινωνικές και λειτουργικές ανάγκες των δημοτικών υπηρεσιών και των φορέων της, που θα εκμεταλλεύεται τις δυνατότητες, των ανανεώσιμων πηγών και της ενεργειακής αναβάθμισης, για τα κτήρια και τους δημόσιους χώρους της.

Μια πόλη που θα στηρίζει ουσιαστικά τις συλλογικές προσπάθειες των πολιτών της τους συλλόγους και τα σωματεία της.

Μια πόλη με ενεργή την λειτουργία των πολιτιστικών της χώρων, με δημοτικό κινηματογράφο με αφεντικό το Δήμο και όχι τον ιδιώτη και πολιτιστικό πολυκέντρο , Λαογραφικό Μουσείο, πολιτιστικούς χώρους και βιβλιοθήκες.

Μία πόλη με ανοικτό κολυμβητήριο και επαρκείς αθλητικούς χώρους για τον λαϊκό- μαζικό αθλητισμό στο χώρο των παλαιών λατομείων. Είναι αναφαίρετο δικαίωμα της νέας γενιάς της πόλης μας η πρόσβαση της σε χώρους άθλησης, σύγχρονους. Σε υποδομές και εγκαταστάσεις που να υποστηρίζουν το μαζικό λαϊκό αθλητισμό. Διεκδικούμε λοιπόν την κατασκευή και ολοκλήρωση των αθλητικών εγκαταστάσεων στ χώρο των παλαιών Λατομείων, που αδικαιολόγητα έχουν καθυστερήσει και αναβληθεί. Με ευθύνες και της κεντρικής διοίκησης και των Δημοτικών Αρχών. Διεκδικούμε την οριστική και ολοκληρωτική απόδοση των χώρων (που έχουν ήδη απαλλοτριωθεί) στον Κορυδαλλιώτικο λαό και την απαγόρευση κάθε δραστηριότητας που συνεχίζει να μετατρέπει την περιοχή σε χώρο εναπόθεσης μπαζών και σε μια ιδιότυπη χωματερή. Να εφαρμοστούν οι αποφάσεις και να προχωρήσουν τα έργα.

Μία πόλη που θα σέβεται και θα γνωρίζει την Ιστορία της, που δεν θα αφήνει χώρο ανάπτυξης στους «επίγονους» των γερμανοντυμένων ταγμασφαλιτών. Μια πόλη στην οποία θέλουμε να γίνει πράξη το ανθρωπιστικό αίτημα της λειτουργίας και αποσυμφόρησης των φυλακών και να προχωρήσουμε ένα βήμα παρακάτω, την απομάκρυνση τους και την απόδοση των χώρων στην τοπική κοινωνία, που παραμένει κυρίαρχο αίτημα του Κορυδαλλιώτικου λαού. Το μεγάλο στοίχημα της πόλης για το μέλλον, είναι η διεκδίκηση για τη μετατροπή του χώρου που στεγάζονται σήμερα οι φυλακές, σε αστικό άλσος, σε πνεύμονα πρασίνου για όλη τη περιφέρεια. Αυτή θα είναι η πιο μεγάλη ανατροπή, αυτή θα είναι η πιο ριζοσπαστική πολιτική που μπορεί να ακολουθηθεί στο Κορυδαλλό τα επόμενα χρόνια. Και από αυτή την ανατροπή και τη διεκδίκηση δεν μπορεί να λείπει το «Πάμε Αλλιώς».

Μία πόλη τοπικής δημοκρατίας, συμμετοχής και συναπόφασης, κοινωνικής προσφοράς και εθελοντισμού, που θα αξιοποιεί θεσμούς και δυνατότητες για τη βελτίωση των συνθηκών και των όρων ζωής των ανθρώπων της, και του φυσικού περιβάλλοντος της, κάτι που πρέπει να αποτελεί προσπάθεια όλων μας, αιρετών και πολιτών, εργαζόμενων και τοπικών φορέων. Αυτή την πόλη με αυτά και άλλα χαρακτηριστικά οραματιζόμαστε, αυτή περιγράφουμε στις προγραμματικές κατευθύνσεις μας. Γι΄αυτήν καλούμε εσάς και όποιον Δημοκράτη πολίτη συμφωνεί μαζί μας, να συστρατευθεί για να την δημιουργήσουμε.

Μπορούμε μαζί να τα καταφέρουμε, άμεσα σε δράσεις όπου δεν χρειάζονται χρήματα. Όσον αφορά τα έργα και τις δομές, σιγά-σιγά αν δεν υπάρξουν μεγάλες κεντρικές ανατροπές γρηγορότερα αν όπως, ευχόμαστε και επιδιώκουμε επιτευχθούν.

Σε κάθε περίπτωση σας καλούμε να το προσπαθήσουμε, να το παλέψουμε μαζί. Περιμένουμε την ευπρόσδεκτη κριτική σας αλλά και την αναγκαία συστράτευσή σας και να είστε σίγουροι ότι θα κερδίσουμε.

Δεν υποτιμούμε την προσπάθεια κανενός αλλά δεν είναι δυνατόν να επιβραβευθεί άλλη μία φορά η χαρακτηριστική ανυπαρξία σχεδίου και το αλλαλούμ της παράταξης Κασιμάτη ή η πελατειακή διαχείριση και υπερχρέωση του Δήμου. Δεν φοβόμαστε τον πόλεμο των μικρών και μεγάλων τοπικών συμφερόντων, τον έχουμε ξανακερδίσει.

Υπάρχουν αρκετές διαθεσιμότητες, προβληματισμοί που συζητάμε. Περιμένουμε και τις δικές σας προτάσεις να κατατεθούν για να διερευνηθούν και να συζητηθούν στην γραμματεία και να λάβουν τελική έγκριση από ανοικτή γενική συνέλευση.